Home | Boken "Spaning mot skyn" | In English | Mer information

Boken "Spaning mot skyn"
1910-39 Pionjärtiden | 1939-45 Beredskapstiden | 1945-91 Kalla krigets tid | 1991- Tiden för fredlig samverkan

 

 

Beställ ditt exemplar: bertor@hotmail.com

  Recension i Svensk Flyghistorisk Tidskrift

Läsarreaktioner

 

Luftbevakningen är en viktig del av den svenska historien, men också en av de hemligaste. Detta är orsaken till att det finns väldigt lite skrivet om detta ämne. I boken kan du följa den snabba utvecklingen av den svenska luftbevakningen, från de första trätornen till dagens avancerade radarsystem.

  Boken, som är på 240 fullmatade sidor, innehåller 350 bilder, varav de flesta tidigare är opublicerade. Egen erfarenhet, intervjuer och en mängd publikationer ligger till grund för "Spaning mot skyn", som är den mest fullständiga boken om svensk luftbevakning.

 

"Spaning mot skyn" kostar 398 kr (+ porto 50 kr).

Upphovet till här boken är en önskan att försöka ge Stril-personalen dess egen historia men naturligtvis också mitt personliga intresse att få veta mer om det svenska luftförsvarets utveckling. Stril-historien sträcker sig över en lång tid och är mycket omfattande. En tydlig relation till det lokala samhället framträder också. Under arbetets gång har jag mer och mer fascinerats av den utveckling och de människor som deltagit i och byggt upp den svenska luftbevakningen. Det känns mest angeläget för mig att först behandla den optiska luftbevakningen, eftersom det är den äldsta formen av luftbevakning och dessutom drabbats av så stora nedläggningar under de senaste åren att den nästan försvunnit. De andra delarna av stridsledning och luftrumsövervakning kräver också sin beskrivning och jag hoppas att senare kunna återkomma till detta.

Läsarreaktioner

Hej! Nu har jag läst den! Tack för en intressant och väldokumenterad bok med bra bildmaterial! Hur 17 har du fått tag i bilderna? Förmodar att du fått från folk du känner som verkat inom luftbevakningen, men ändå... Nu ser vi (många med mig) fram emot en liknande bok om flygbaserna! DET ska bli spännande!
Bästa hälsningar, Lennart Andersson

Hej Bernt! Tack för snabb leverans! Jag kastade mig snabbt över den och kan konstatera att du gjort ett otroligt viktigt och noggrannt arbete. Det behövs knappast en bok till om optisk luftbevakning! Det är för övrigt ett fantastiskt bildmaterial du hittat. Gratulerar och hoppas försäljningen går bra.
Hälsningar Bjarne Darwall

Hej, jag läser med välbehag denna bok! En del av vår flyghistoria som jag varit dåligt insatt i och det är jättefint att du jobbat så bra med denna dokumentation! Jag kommer visa upp den hos SFF Jämtland på flygdagen i Östersund 16 augusti och tipsa presumtiva läsare var dom kan köpa den.
Hälsar Bernt Olsson SFF Stockholm

Hej Bernt! Jag bugar djupt för en mycket fin bok som du producerat och dessutom givit mig ett exemplar av. Den har blivit en värdefull bit i vår historia. Om boken trycks i en ny upplaga kan du dock ändra namn på F4 repr som tar första spadtaget inför byggande av Strilhuset från mitt namn till den rättmättige "grävaren", nämligen C F4 öv Jan Salestrand. I övrigt är det ett rent nöje att läsa den. F4 är väl representerat på ett trevligt sätt. Jag träffade Lars-Gunnar Larsson F7 här på F4 förra veckan. Han besökte mig då på i samband med en semestertripp. Vi var överens om din fina insats för strilhistorien.
Mvh /Pär Byenfeldt Strilchef Jämtlands Flygflottilj

 

Pris: 398 kr + porto 50 kr

>> läs vidare om luftbevakningens historia!

 

1910-39 Pionjärtiden ] 1939-45 Beredskapstiden ] 1945-91 Kalla krigets tid ] 1991- Tiden för fredlig samverkan ]

Informationen på denna sida är tagen ur boken "Spaning mot skyn - Den optiska luftbevakningen i Sverige" (text och bilder copyright Bernt Törnell) som med ett unikt bildmaterial beskriver hela den svenska luftbevakningens historia på 240 sidor. Boken kostar 398 kr (+porto 50 kr) och beställs direkt från Bernt Törnell bertor@hotmail.com .